Fotogrāfiju izgatavošana mājās

Vai kāds var pateikt kā maajas apstaakljos var atiistiit bildes - kādas kjimikaalijas vajag, kātas daraas. .. varbūt kādu linku ziniet, kur var palasīt par tādu teemu!

Maverick (2005-08-10 09:11)      Vispār no jautājuma nav skaidrs, ko īsti gribi darīt - attīstīt filmas, kopēt bildes vai attīstīt slaidu filmas.

Melnbaltās bildes - visai elementāri, būtībā vajag tikai divus ķimikāliju komplektus, agrāk tos varēja nopirkt jebkurā fotoveikalā.

Ar krāsainajiem ir sarežģītāk - tur nepieciešams atbilstošas firmas ķimikāliju komplekts, piemēram Kodakam - Kodaka komplekts, Agfai - Agfas komplekts u.t.t. Bez tam krāsaino bilžu attīstīšana ir diezgan piņķerīgs process, parasti tas notiek kādos 3-5 šķīdumos, ļoti rūpīgi jāievēro visas proporcijas un temperatūra.

Vēl būs nepieciešams fotopalielinātājs (tāda pamatīga kaste, man kaut kur bēniņos vēl laikam mētājās, dikti kruts, padomjlaikos pirkts par 72 rubļiem :))), vanniņas (vēlams ar termoregulāciju), sarkans lukturis (ne jau maukumājas, bet speciālais) :)))

Agrāk ar to nodarbojos, tagad jau sen kā secināju, ka nav tā vērts :)

Vagrant (2005-08-10 10:04)      Priekš kam Tev tas?!
Es saprotu, ja man uznāktu nostaļģija pēc vecajiem "labajiem laikiem" un stundām ilgas sēdēšanas tumšā vannas istabā. Bet tagad to mācīties no jauna? Visi lielie ražotāji pārtrauc ražot gan filmas, gan fotopapīru. Kodak vien atlaida 10000 strādnieku, jo nebija laicīgi pārorientējies uz digitālo fotogrāfiju.
Nopērc digitālo fotoaprātu un ar fotošopu sēžot pie datora Tu to pašu izdarīsi 10x ātrāk un vienkāršāk. Turklāt iespēju būs nesalīdzināmi vairāk, nekā ar ķīmiju, vannītēm un fotopalielinātāju. Un piedevām tas būs arī lētāk.

Maverick (2005-08-10 10:06)      Atliek tikai pievienoties Vagrant :)

Volts_Roze (2005-08-10 13:01)      DC varēja atrast vienu grāmatas failu pdf formā par fotogrāfijas tapšanu, tur arī diezgan labi bija aprakstīts par ķīmiķošanu un specefektu pielietošanu !!!! Ar ķīmiju. Diemžēl neatceros autoru (kaut kas līdzīg Birkertam) un nosaukumu (bet tur bija par foto virsrakstā kaut kas). Domāju ja uzliksi pdf un foto, tad jau atradīsi. Bet vispār diezgan dīvaini būtu mēģināt ar ķimikālijām specefektus radīt, ja to var veikt datorā. Nezinu, man šķiet tas prasīs reālus gadus, lai ielauztos tādā līmenī, kādu sasniedz jebkurš čaiņiks ar digi.

Jo9 (2005-08-10 13:05)      nja, tas nav to verts, burties par tam kimikaliju vannitem utt., savulaik bija interesanti - man patika tas process, bet pashlaik tas tachu ir elementari iegustams pakalpojums uz katra stura, prieksh kam majas taisit fotolaboratoriju...
nostaljgija pec padomju laikiem???

navs (2005-08-10 14:04)      Vajag sīkāku informāciju kādas bildes, melnbaltās vai krāsainās.

Egils22 (2005-08-10 17:10)      vajag tumshu telpu ar to sarkano gaismu, kad taisa bildes, bet kad attiista filmu, gaisma nekaada nedriikst buut, zinu, ka kjimikaalijas un tamliidziigas lietas vareeja kaadreiz dabuut blaumanja ielaa starp barona un chaka ielaam, veikals varbuut, ka joprojaam ir, tur arii tev pateiks kaadas un cik kjiimijas vajag!:)

riks (2005-08-17 19:55)      Diemžēl neatceros autoru (kaut kas līdzīg Birkertam) - vareetu buut Gunaars Birkmanis, vismaz graamataa praktsikaa fotograafija viss labi, bet recepshu maz. Iipashi (-)-vu, papiiram jau kaa ir ir, biezu vaig un cauri. Es par m/b, kraasu kompliceeti un veerts, ja var ko iipashu dabuut gatavu.

riks (2005-08-18 17:55)      Maara Kundzinja graamataa daudz recepshu, krievu laika gramataas. Krievu graamataas mineetaas receptes i vairaak i labaakas, jo naacaas materiaala suudiigumu kompenseet.

joens (2005-08-18 21:43)      Krāsainās taisīt mājās pašam ir zināms izsmalcināts mazohisms, taču, ja to dara biznesam [kopē lielformāta bildes], tas varētu būt visai ienesīgi ... kaut gan, Latvijā tirgus varētu būt 0.00000001% no visiem fotoaparātu īpašniekiem.

M/b process bez vipendroniem [specefekti utt.] ir stipri vienkārša padarīšana, vajag tik gribēšanu, daudz brīva laika un atsevišķu telpu laboratorijas [darkroom] iekārtošanai, ja jādarbojas vannasistabā [padomjlaiku variants] dalot to ar pārējiem 6 ģimenes locekļiem, tas ir vēl izsmalcinātāks mazohisms par krāsu bilžu kopēšanu.

Dažas grāmatas jau citi pieminējuši, taču šaislaikos prātīgāk varētu būt pirkt jau gatavus ķīmijas koncentrātus, Rīgā piedāvājums gan ir minimāls, bet, kas meklē, tas atrod.

Vajag:
- palielinātāju [jauni Durst utml. ir nežēlīgi dārgi, bet tam pašam poļu Krokusam nav ne vainas, vēlams nepirkt melno kantaino un, protams, nopirkt labu palielinātāja objektīvu, meklēt Blaumaņa 21 pagrabiņā un/vai Lāčplēša 56]
- vismaz 3 vannītes, vismaz A4 izmērā, lielākas tikai papildus un tad, ja taisīsi lielākus formātus
- sarkano lukturi
- taimeru [nav obligāti, bet dzīvi atvieglo fantastiski
- sprieguma regulatoru [arī nav obligāti, taču dzīvi atvieglo un iespējas paplašina]
- kadrēšanas rāmīti [obligāti!!!, meklēt augstāk minētajās adresēs]

M/b procesam temperatūras regulēšana nav obligāta fīča, krāsainajam obligāta.

haho (2005-09-20 15:06)      Maverickam: vai tiešām tik traki, ka katras firmas krāsainai filmiņai vajag savu ķimikāliju komplektu? Vai tad fotobodes visas ķimikālijas priekš visām filmiņām neņem no vienas mucas?

riks (2005-10-20 16:35)      Vel trakaak, zupi jaalieto regulaari un tikpat regulaari jaaregjeneree. AA, par firmaam, taa bija pirms 20 gadiem, pirms Kodaks - Modaks, Fuji - Mudzji un Agfa vienojaas par kopistisku procesu C-41.
A melnajaam pie nabadziibas var iztikt ar metolu un/vai hidrohinonu, sulfiitu, zoodaa un fiksaazju, nu, varbuut veel mazliet Kaalija Bromiida un benzotriazola.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu